Do Berlína za Frankfurtskou kuchyní

Autor: Ing. Markéta Štěpáníková DiS.

Vývoj nábytku i pojetí interiéru jdou neustále vpřed. Abychom lépe pochopili cestu tohoto vývoje, je dobré vnímat historii, cestu, odkud vlastně ten samotný vývoj jde. Jedním zajímavým impulzem je frankfurtská kuchyně v berlínském Museu der Dinge.

Stálou expozicí v Museu der Dinge je tzv. frankfurtská kuchyně od vídeňské architektky Margarete Schütte-Lihotzké, jež navrhla standardní prototyp této kuchyňské linky v roce 1926. Ta se stala jakýmsi milníkem v přístupu k navrhování kuchyní. Je až k nevíře, že tato kuchyňská linka, jež se stala vzorem kuchyňským systémům, které se dodnes v navrhování kuchyní uplatňují, vznikla díky inspiraci kuchyní z vlakového jídelního vozu, a hlavně díky radikálním podmínkám hnaným tehdejší sociální krizí. Po první světové válce řešilo Německo nedostatek nájemních bytů a v rámci projektu „Nový Frankfurt“ vznikaly pod vedením architekta a stavebního inspektora pro bydlení spodních tříd Ernsta Maye sídlištní budovy. Díky tomuto projektu se i ke spodní třídě dostaly hygienické standardy jako tekoucí voda, plyn a elektřina. Dalším bodem byla typizace nábytku, která začala využívat sériovou výrobu. To s sebou přineslo snížení výrobních nákladů a hlavně efektivní, racionální a funkční použití pro velké masy lidí. Kuchyně se stala samostatným prostorem, odděleným od obývacího pokoje posuvnými dveřmi, modulární systém zmenšil podlahovou plochu potřebnou pro prostor k přípravě potravy.

Do Musea der Dinge byla převzata kuchyňská linka z dvojdomu v Römerstadtu postaveného v letech 1927 až 1928. V kuchyních z Römerstadtu chybějí posuvné dveře a tzv. box se senem. Ten sloužil k odkládání uvařeného horkého jídla a zde se jídlo mělo také dovařit, např. rýže. Tyto „vychytávky“ v jiných frankfurtských kuchyních byly. Místo toho zde najdeme kombinovaný sporák na uhlí a elektřinu.

Skříňky kuchyňské linky měly původně modrozelenou barvu, v průběhu let během používání byly přebarveny na krémový odstín. Zdejší vystavená kuchyně je původní, nerestaurovaná, aby autenticky ukázala známky používání. Pouze chybějící kamna byla nahrazena podobným modelem, kování bylo odbarveno a chybějící části byly doplněny.

Kromě pozorování autentické kuchyně mohou návštěvníci muzea zhlédnout audiovizuální instalace na základě historických fotografií a filmů doplněných o rozhovory s architektkou a autorkou kuchyně Margarete Shütte-Lihotzkou a závěry 2 vědců, kteří se výzkumem frankfurtské kuchyně zabývají: Dr. Joachima Krausse a Astrid Debus-Steinbergové.

Museum der Dinge kromě frankfurtské kuchyně zaštiťuje archiv Deutscher Werkbundu. Deutcher Werkbund je asociace založená v roce 1907 skupinou německých designérů, architektů, umělců, výrobců a politických osobností. Jejich cílem byla podpora moderního funkčního designu s průmyslovými výrobky, podpora architektury a prostředí.

Muzeum je otevřené kromě úterý a středy každý den od 12 do 19 hodin. Vstupné zaplatíte 6 eur, děti a studenti do 17 let mají vstup zdarma.

Více informací na: www.museumderdinge.de



zpět na seznam