Příběh staré konzervy

Autor: Richard Sajdl

Dle statistiky EU se každoročně vyplýtvá 88 miliónů tun potravin, což představuje ztrátu 143 miliard eur. Přepočteno na počet obyvatel, připadá na každého Evropana 173 kilogramů vyhozených potravin, přičemž domácnosti se na tomto plýtvání podílejí největší měrou, celými třiapadesáti procenty.


V roce 2014 byli Češi vyhlášeni největšími plýtvači potravinami v Evropě. Plnou třetinu jídla, co nakoupí, domácnosti vyhodí. Velkým problémem jsou špatné nakupovací návyky. Čeští zákazníci snadno podléhají lákadlu akcí, akční zboží nakupují v nesmyslně velkém množství, které nejsou schopni spotřebovat, a zkažené potraviny potom putují do popelnice. Nejenže tím v důsledku neušetří, ale navíc zbytečně zatěžují životní prostředí. Pravda je, že se vyhazují především zbytky pečiva a také zelenina, tedy tzv. čerstvé potraviny. Ovšem i trvanlivé potraviny tvoří nezanedbatelnou část. Proto Evropská komise vydala desatero tipů, jak snížit plýtvání potravinami. V bodě 6 se píše: „Když nakoupíte nové potraviny, ty starší při ukládání do spíže nebo lednice přesuňte dopředu. Nové uložte vzadu, abyste snížili riziko, že se vám nějaké potraviny zkazí“.


Tato zásada se obtížně dodržuje tam, kde je ukládání potravin špatně vyřešeno. Police v potravinové skříni jsou sice levné řešení, ovšem způsobují mnoho problémů právě s „rotací“ potravin. Ve většině případů to funguje přesně naopak. V přední části jsou uloženy potraviny nové a v zadní, špatně přístupné části polic, končí potraviny starší. Na ty starší, často již prošlé, anebo ještě hůře plesnivé potraviny přijdeme obvykle až ve chvíli, kdy musíme vyklidit celou potravinovou skříň, neboť se nám v kuchyni začali rojit moli. Pak najdeme mezi ostatními věcmi i nějakou tu starou konzervu, která putovala potravinovou skříní, až skončila někde vzadu, zapomenutá, s dávno prošlým datem spotřeby.


Zabránit těmto problémům můžeme použitím potravinové skříně s výsuvy. Potravinové skříně SPACE TOWER od firmy Blum představují ideální řešení ukládání potravin v kuchyních. Jejich výhodou je velký úložný prostor, variabilita a přístup ze tří stran. Díky jednotlivým výsuvům, ukrytým za jednokřídlými dveřmi, poskytuje toto řešení snadnou obslužnost, přehlednost a tím možnost kterýkoliv uložený předmět vyndat směrem vzhůru, ať je umístěn na jakémkoliv místě. Dokonalý pohyb výsuvů, usnadňující používání, je zajištěn použitím kvalitních systémů kování. Tyto systémy lze navíc sladit s ostatními výsuvy v kuchyni a dosáhnout tak jednotného vzhledu i sjednocení kvality pohybu. Každý z výsuvů může mít nosnost až 70 kg, a proto v nich lze bez problémů ukládat i tak těžké věci, jako jsou například nápoje.


Jednotlivé výsuvy mají vysoké bočnice, a umožňují tak bezpečné uložení i vysokých věcí, které by jinak mohly padat. Systémy variabilního vnitřního členění dovolí vytvořit pořádek a přehled, a tuddíž zásoby jako mouka, cukr nebo rýže budou uloženy bez nebezpečí převržení. Při plánování potravinové skříně nejsme nijak omezeni velikostí. Například šířku skříně je možné volit podle prostoru, který máme k dispozici. Můžeme tak realizovat skříně od úzkých šířky 300 mm v malých kuchyních až po široké tam, kde máme dostatek místa. A vzhledem k ceně vyhozených prošlých potravin, se investice do takto řešené potravinové skříně rozhodně vyplatí.

www.blum.cz



zpět na seznam